Cavalerii de Mediaş

Cavalerii de Medias

Nicola & Comp. (foto: Mihai Plămădeală)

Formaţia de Muzică Medievală şi Renascentistă Nomen Est Omen şi Ordinul Cavalerilor de Mediaş s-au intersectat în numeroase rânduri la festivalurile de gen din România ultimelor două decenii. Înfiinţate în 1995, respectiv 1999, cele două brand-uri s-au configurat odată cu însăşi mişcarea de reenactment & living history de la noi.

 

Reproducem în continuare un fragment din articolul “Festivalul Medieval de la Sighişoara – A fost sau nu a fost?”, semnat de Mihai Plămădeală şi  publicat în Observator Cultural, nr din 24.07.2012. Este vorba despre un interviu cu Nicola de Severin, coordonator al cavalerilor medieşeni.

 

“În urmă cu 13 ani, chiar în locul în care ne-am amplasat tabăra anul acesta am fost ridicat la rangul de cavaler. Era chiar anul înfiinţării ordinului nostru, cel mai vechi din România. De atunci pînă în prezent, am căutat mereu să venim cu ceva nou în program. Desigur, pentru ediţia XX, care ar fi trebuit să fie mult mai amplă, am pregătit ceva special. Chiar în seara aceasta (interviul este luat în a treia zi a festivalului – ultima) vom prezenta spectacolul “Întoarcerea lui Mircea”, o repunere în act a bătăliei de la Rovine. Am reconstruit inclusiv momentul întoarcerii Domnului în Valahia, cînd pe tronul ţării era deja instalat nepotul său, Vlad Uzurpatorul. Spectacolele noastre sînt realizate în conformitate cu istoria, ne permitem intervenţii doar în privinţa naraţiunii. Heraldica este şi ea modificată, deoarece legislaţia nu permite folosirea unor însemne fără acordul autorităţilor sau aparţinătorilor. Pe scurt, este vorba despre drepturile de autor. Spectacolul de ieri s-a intitulat “Ţinutul blestemat”. În acesta am refăcut o luptă dintre cavaleri şi cumani. Sper ca anul viitor la Sighişoara să fim nu doar trei ordine ca acum, ci dacă se poate, treizeci. Trebuie să spun, pe de altă parte, că nu toate ordinele de reconstituire istorică de la noi se află pe trasee ascendente. Timpul cerne însă valoarea şi vor supravieţui doar aceia care au într-adevăr ceva de spus.”

(Nicolae Lupu, aka Nicola de Severin)

2 thoughts on “Cavalerii de Mediaş

  1. Asi dort sa intru in contact cu voi. Wilhelm Richard Walesch. Am nevoie de un nr de telefon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *