Nomen Est Anca şi Zvetin Chigot

Ȋn care se povesteşte despre Grupul Chigot (Varna, Bulgaria) şi festivalul Sighişoara Medievală.


Nomen Est Anca si Zvetin Chigot

Zvetin Apostolov i Anca Dobre (foto:Ivanov, Petrov i Sidorov)

“Grupul Chigot (Varna, Bulgaria) se ocupă de aproape toate aspectele vieţii medievale, începînd cu gătitul şi dormitul în aer liber şi pînă la recrearea unor arme şi armuri, cît se poate de asemănătoare cu originalele.Reconstituim, printre altele, bătălia de la Varna, care a avut loc în 1444, între armatele Ungariei şi Poloniei, sub conducerea lui Vladislav al III-lea şi a lui Iancu Corvin de Hunedoara, şi armata otomană, pierdută din păcate în favoarea Imperiului Otoman exact în faţa a ceea ce astăzi este oraşul Varna. Referindu-mă la frumosul festival de la Sighişoara, în primul rînd, cetatea este impresionantă, bine păstrată şi deosebit de spectaculoasă din punctul meu de vedere, deoarece în Bulgaria nu avem o astfel de arhitectură, tot ce vedem aici fiind diferit şi nou pentru noi.”

Zvetin Apostolov (Chigot) în Observator Cultural, “A fost sau nu a fost?”, Mihai Plămădeală, nr. 634, iulie 2012

“Sighişoara are mai multe festivaluri, de blues, rock, folk sau ale tradiţiilor, şi este bine ca fiecare dintre ele să-şi aducă propriul public. A le pune laolaltă înseamnă să conduci manifestarea spre prăbuşire şi non-comunicare, ca în cazul Turnului Babel. Din fericire pentru România şi orşul-cetate de pe malurile Târnavei, aici există un potenţial turistic uriaş. Este bine să se păstreze specificul istoric al zonei. A dărîma ceea ce ai pentru a încerca să construieşti altceva înseamnă timp şi energie irosite, ca dealtfel şi risc inutil. Înţelepciunea şi coerenţa reprezintă marele cîştig al ediţiei din 2010 (a Festivalului Sighişoara Medievală). Pentru a culege roade, trebuie să mai şi cultivi.”

 Anca Dobre (Nomen Est Omen) în Observator Cultural, ” Sighişoara Medievală 2010: poate cea mai reuşită ediţie”, Mihai Plămădeală, nr. 535, iulie 2010

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *