Suntem ceea ce mâncăm

Retete culinare din Evul Mediu, la un festival din Maramureş.


Retete culinare din Evul Mediu

De unde nu faci foc, nu iese fum (foto: Mihai Plămădeală)

În Evul Mediu, hrana reprezenta un indicator al apartenenţei sociale. Pâinea de grâu ori secară, carnea, mazărea, napii, varza, bobul şi vinul (în anumite regiuni berea) erau principalele ingrediente ale alimentaţiei vremii, cu menţiunea că nobilii consumau carne în exces, ajungând adeseori la gută, în timp ce iobagii făceau abuz de slănină, altfel spus, de colesterol. Oferta culinară a epocii a determinat nevoia de condimente, cele mai răspândite fiind usturoiul şi muştarul, iar mai târziu piperul, ghimbirul şi scorţişoara. Ceea ce făcea diferenţa, de la o regiune la alta, erau, fără îndoială, reţetele. Cu ocazia unui Renaissance Fair din Maramureş, Nomen Est Omen a încercat o serie de bucate inspirate, conform celor declarate de către Stăpȃnul Ceaunelor, din “Cartea de bucate a bucătarului-şef al principelui Transilvaniei”, codex păstrat în două copii manuscrise, ambele având lacune şi care diferă în câteva detalii. Pe baza acestora, istoricul Béla Radvánszky a publicat un text unitar în anul 1893.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *